Mjesec energetske vrijednosti:Ostvarite svoje snove uz ZH Zolu
gradnja,plocice,pločice,sanitarija,grijanje,vodomaterijal,elektromaterija,peći,peci,elektromaterijal,rasvijeta,domačinstvo,dormeo,led rasvjeta,led,baucentar,bau,zivinice,živinice,vrt,rostilj,struja,voda,bijelatehnika,miele,gorenje,bosh,samsung,akcija,
1706
post-template-default,single,single-post,postid-1706,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Mjesec energetske vrijednosti:Ostvarite svoje snove uz ZH Zolu i finansijsku potporu GEFF/EBRD projekta

Mjesec energetske vrijednosti:Ostvarite svoje snove uz ZH Zolu i finansijsku potporu GEFF/EBRD projekta

U prodajnom centru ZH-Zola u Živinicama, od 1. septembra do 1. oktobra održat će se “Mjesec energetske efikasnosti” kada će mnogi proizvodi renomiranih, svjetski poznatih proizvođača biti u ponudi po sniženim cijenama. Svake sedmice u pomenutom periodu, svim posjetiocima, bit će ponuđeni proizvodi za potkrovlje i krovove, fasadni sistemi, centralno grijanje i LED rasvjeta.

Pojam energetska efikasnost se najčešće susreće u dva moguća značenja, od kojih se jedno odnosi na uređaje, a drugo na mjere i ponašanja. Pod energetski efikasnim uređajem smatra se onaj koji ima veliki stepen korisnog dejstva, tj. male gubitke prilikom transformacije jednog vida energije u drugi. Na primjer, „obična“ sijalica veliki dio električne energije pretvara u toplotnu energiju, a samo mali u korisnu svjetlosnu energiju, i u tom smislu ona (sijalica) predstavlja energetski neefikasan uređaj.

Kada je riječ o mjerama, pod energetskom efikasnošću podrazumijevaju se mjere koje se primjenjuju u cilju smanjenja potrošnje energije. Bez obzira da li je riječ o tehničkim ili netehničkim mjerama, ili o promjenama u ponašanju, sve mjere podrazumijevaju isti, ili čak i viši, stepen ostvarenog komfora i standarda.

Vrijedno je spomenuti da ovaj put prijatelj i partner projekta “Mjesec energetske efikasnosti” je GEFF/EBRD kreditna linija o kojoj možete saznati više u nastavku teksta.

Putem GEFF programa dobijte grant do 20% od vrijednosti Vaše investicije u energetski efikasnu tehnologiju!

Potrošnju energije u Vašem domaćinstvu možete smanjiti primjenom mjera energetske efikasnosti i odabirom energetski efikasnih tehnologija. Na taj način se ostvaruju finansijske uštede, osigurava ugodniji komfor stanovanja, te doprinosi zaštiti okoliša.

Kako bi se BiH što više približila evropskim standardima energetske efikasnosti u stambenom sektoru, EBRD je u sklopu GEFF programa obezbijedila ukupno 22 mil EUR kreditne linije za Unicredit banku Mostar, Unicredit banku Banjaluka, Sparkasse banku i MKF Partner. Banke i mikrokreditna organizacija taj novac koriste za dalje kreditiranje građana koji žele da investiraju u povećanje energetske efikasnosti svog doma.

Investiranje u zelene tehnologije odobrene od GEFF-a štedi novac i energiju. Osim toga, građani koji investiraju u energetski efikasne tehnologije putem GEFF-a mogu dobiti EU bespovratna sredstva od 15 do 20% od odobrene vrijednosti investicije.

GEFF program sprovodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz podršku Evropske unije, Ministarstva finansija Austrije i Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), te u saradnji sa Sekretarijatom energetske zajednice (ECS).